28/04/2023

Здравето на очите – от профилактика до лечение

Когато говорим за здраве, повечето хора си представят общото състояние, в което се намират или се акцентира на определен проблем. А в много случи очите ни остават пренебрегвани или не ги приемаме като част от общото здравословно състояние.

Наред с цялостната профилактика и проверка обаче, не трябва да забравяме и очните прегледи. Важно е да се каже, че очните прегледи идентифицират проблеми не само с очите, но могат да открият други състояния, които да не са свързани със зрението. Високото кръвно налягане и диабета, например, могат да бъдат открити чрез очен преглед, тъй като и двете състояния могат да причинят увреждане на малките кръвоносни съдове в окото. Ранното диагностициране на тези състояния позволяват на пациента да получи навременно лечение и да се предотвратят или забавят последващи по-сериозни здравословни проблеми.

Рутинните очни прегледи улавят безшумни симптоми 

Много очни заболявания не показват забележими симптоми, докато не прогресират и не започнат да причиняват загуба на зрението. Някои примери включват дегенерация на макулата и глаукома. Прегледът при офталмолог е единственият начин да се идентифицират тези състояния достатъчно рано, за да се осигури лечение.

Очите ви се променят с времето

Нормално е очите да се променят с възрастта. Рутинните посещения при специалист ще ви помогнат да коригирате навреме проблема, ако има такъв. 

Реално основният аспект на очните прегледи е да се идентифицират проблеми със зрението, които може да засягат ежедневния живот. Много хора дори не осъзнават, че зрението им не е толкова добро, колкото би трябвало да бъде, а напрежение в очите или главоболие може да бъде симптом , следствие нелекуване проблем със зрението. Един обстоятелствен очен  преглед може да определи дали са необходими очила или проблемът може да бъде решен с капки, хранителни добавки, дали се налага операция или някаква специална терапия.

Редовните очни прегледи са изключително важни, защото коригирането на зрението може да подобри качеството на ежедневния живот, да помогне за откриване на определени очни заболявания като катаракта, глаукома и свързана с възрастта макулна дегенерация, които  времето да доведат до загуба на зрението. 

Говорейки за профилактика, в последните години при все повече деца се наблюдават проблеми, следствие на постоянното взиране в екраните на мобилни устройства. Очните прегледи за деца са изключително, за да се гарантира, че всякакви зрителни проблеми като кривогледство, мързеливо око (амблиопия) или късогледство (миопия) ще бъдат открити и лекувани навреме.

Кои са признаците за проблем с очите? 

Ако се колебаете дали всичко с очите е наред, ето няколко симптома, които трябва да послужат като червена лампичка и да поемете инициатива за преглед. 

1. Червени очи

2. Нощна слепота – трудна адаптация между добре осветени и тъмни места

3. Често главоболие

4. Чувствителност към светлина

5. Петна, точки, линии или паяжини, които се появяват във вашето зрително поле

6. Светлини или ивици във вашето зрително поле.

7. Сухи очи

8. Прекомерно сълзене

9. Замъглено или изкривено зрение

10. Подуване

Когато планирате очен преглед е важно да се доверите на квалифициран очен лекар и да профилактирате всяка година, а ако имате проблем, който да се проследява и по-често. 

Как да проверите здравето на очите си? 

Болница Оптимед работи с изключително квалифицирани и признати специалисти по очни болести и прави консултации с последна технология апаратура. 

В отделението по Очно здраве и болести се извършват процедури по най-новите технологии и съобразени с комфорта на пациентите.

Какви са услугите, които предлагат Оптимед“?

 • (FFA)- Ултрасонография
 • Измерване на зрителното поле (периметрия),
 • Очна ангиография
 • Безконтактна тонометрия
 • ОСТ (Оптична кохерентна томография)
 • Пахиметрия-Биометрия
 • Компютърен очен преглед при кърмачета и деца
 • Операция на катаракта по метода FAKO (Факоемулсификация)
 • ФОТОКОАГУЛАЦИЯ Проследяване, лечение и контрол
 • Изследване на глаукома (очно налягане), медицински прегледи, тестове на зрителното поле
 • ОСТ (Оптична кохерентна томография)
 • Естетика на клепачите (ринопластика)
 • Операция на очни и околоочни тумори
 • Проследяване и лечение на всички алергични и инфекциозни лезии на окото
 • Лечение на запушване на слъзния канал
 • Тестове за цветно зрение
 • Изследване и лечение на заболявания на ретината-FFA, OCT, ARGON LASER
 • Преглед, операции и проследяване на страбизъм
 • МАСТЕН ЛАЗЕР
 • Очен преглед на новородено-ROP. Преглед и проследяване.

Как да поддържаме здравето на очите? 

Не е тайна, че превенцията е най-добрата защита. Грижата за тялото включва и грижа за очите, затова, ако имате някакви проблеми, симптоми, семейна обремененост, ето няколко съвета, които да следвате. 

Спрете пушенето
Носете очила при ярка слънчева светлина, без значение на сезона
Следвайте здравословна , балансирана диета и редовни упражнения
Правете редовни почивки, ако работите пред компютърен екран

Ако забележите промяна в зрението си, никога не я отхвърляйте като „просто част от остаряването“ – незабавно се свържете с офталмолог.

Очните прегледи са важен аспект от превантивните грижи. Те могат не само да помогнат за откриване на очни заболявания, но и да дадат моментна снимка на цялостното ви здраве. Като се подлагате на редовни прегледи, можете да гарантирате, че всички потенциални проблеми ще бъдат уловени и лекувани навреме. 

Ако изпитвате някой от горните симптоми или сте пренебрегвали проверката на, свържете се с Оптимед и си уговорете час за консултация. Тук получавате индивидуално внимание и лечение, защото за нас доволният пациент е най-добрата награда.

Още от нашия блог

05/05/2023
Споделена история и защо профилактичните прегледи са важни

Профилактичните прегледи са важни за хора от всякаква възраст и здравословно състояние и са ключов аспект за поддържане на добро здраве.

Виж повече
06/04/2023
Въпроси, които стоят пред всяка жена преди корекция на гърдите

Увеличаването и корекцията на гърдите днес не е тема табу. Подобен тип процедури са повече от физическо подобрение – те дават самочувствие и са еталон за естетика, красота и по-добра стойка.

Виж повече
27/03/2023
Болници Optimed с утвърдени позиции в България

Да довериш здравето си на някого е равносилно на това да довериш живота си! А когато избираме хората или мястото, към които да се обърнем, трябва да сме убедени, че за тях здравето и животът са мисия.  Постигането на високи стандарти в човешкото здраве и красота, съвременни технологии, работа в екип със специалисти и лекари […]

Виж повече