05/05/2023

Споделена история и защо профилактичните прегледи са важни

Профилактичните прегледи са важни за хора от всякаква възраст и здравословно състояние и са ключов аспект за поддържане на добро здраве.

Запознайте се със семейство Харалампиеви – Дарина, Виктор, Илиян и Мария от София: 4-членно семейство, с две деца на 4 и 12 години. За родителите здравословният начин на живот е много важен и затова използват всеки свободен уикенд за различни активности – планина и ски през зимата, а през топлите месеци: преходи, каране на колело и спорт в близкия парк. 

Наскоро г-жа Харалампиева се обърна към екипа на Оптимед с желанието да направи пълни профилактични прегледи за нея, съпругът и децата им. 

Знам че превенцията е важна, затова решихме да се възползваме от пакетите Check-up, пригодени за всеки желаещ, с които можем да вземем превантивни мерки за здравето си, без да губим време. Препоръча ми ги моя близка, която всяка година прави такива“, разказа Дарина. 

Профилактичните прегледи са важни за хора от всякаква възраст и здравословно състояние и са ключов аспект за поддържане на добро здраве. Дори и да се чувствате добре, редовните прегледи могат да идентифицират много потенциални проблеми, за които дори все още може да няма симптоми. Те помагат за ранно откриване на заболявания, позволяват ранна намеса и лечение, което може да предотврати развитието на по-сериозни усложнения.

Някои от най-честите профилактични прегледи включват кръвно налягане и холестерол, мамография за рак на гърдата, цитонамазка за рак на шийката на матката и колоноскопия за колоректален рак. Важни прегледи са тестове за диабет, проблеми с щитовидната жлеза и полово предавани инфекции.

Наред с ранното откриване на здравословни проблеми, профилактичните прегледи също могат да помогнат за наблюдение и управление на определени здравословни състояния. Например  за пациенти с диабет е важно редовно да ходят на профилактика, за да следят нивата на кръвната захар и, ако е необходимо,  да се направят корекции в плана за лечение.

Профилактичните прегледи могат да бъдат съобразени с индивидуалните рискови фактори. Например, хора с фамилна анамнеза за сърдечни заболявания се нуждаят от по-чести проверки за високо кръвно налягане и холестерол. Тези, които пушат или имат анамнеза за рак на белия дроб в семейството си, трябва да правят редовни рентгенови снимки на гръдния кош или компютърна томография за скрининг за рак на белия дроб.

Превантивните профилактични прегледи са чудесна възможност всеки да обсъди своите здравословни проблеми със здравен специалист. Това може да им помогне да научат повече за здравето си и да разработят план за намаляване на риска от развитие на потенциален проблем. 

И не на последно място – освен ползите за здравето, профилактичните прегледи могат да помогнат и за намаляване на разходите за бъдещо лечение.

И така, семейство Харалампиеви избраха Check Up пакет за жени над 40- годишна възраст и стандартен Check Up пакет за мъже над 40- годишна възраст, както и Check Up пакети за децата. 

Харесва ми, че прегледите за децата включват детско здраве и болести, очни заболявания, уши, нос и гърло, зъболекарски преглед и оценка от диетолог – пакет, който е много  изчерпателен и с едно посещение дава пълна картина за здравето им“, сподели Виктор. И добавя „В пакета за мъже аз имам, освен важните за мен прегледи при уролог, кардиолог, вътрешни болести, уши, нос и гърло, очни заболявания, оценка от диетолог и зъболекарски преглед, и специални изследвания. Направиха ми електрокардиография (ЕКГ), стрес тест (ЕКГ), аудиометрия, радиология, рентгенография на бял дроб, ултразвуковото изследване  и ехография) на коремните органи. Разбира се, имаше и голям пакет с пълни лабораторни изследвания“. 

За Дарина пакетът включваше необходимите за възрастта й АГ преглед, ултразвуковото изследване (ехография) на коремните органи, ултразвуковото изследване (ехография) на млечните жлези (гърдите), мамография и тест за костна резорбция (костна денситометрия). 

Семейство Харалампиеви се оказаха в отлично здраве. Единствено при по-голямото дете беше открит астигматизъм, но точно този преглед помогна да се вземат навременни мерки. „Профилактичните прегледи са важен аспект за поддържане на добро здраве. Следващата година също ще се възползваме от удобството на прегледа, а екипът на Оптимед заслужава искрените ни адмирации – изключително  отзивчиви и мили, предразположиха ни и изобщо не се чувствахме като в болница. Препоръчваме сърдечно!“, казаха Дарина и Виктор.

Още от нашия блог

28/04/2023
Здравето на очите – от профилактика до лечение

Когато говорим за здраве, повечето хора си представят общото състояние, в което се намират или се акцентира на определен проблем. А в много случи очите ни остават пренебрегвани или не ги приемаме като част от общото здравословно състояние.

Виж повече
06/04/2023
Въпроси, които стоят пред всяка жена преди корекция на гърдите

Увеличаването и корекцията на гърдите днес не е тема табу. Подобен тип процедури са повече от физическо подобрение – те дават самочувствие и са еталон за естетика, красота и по-добра стойка.

Виж повече
27/03/2023
Болници Optimed с утвърдени позиции в България

Да довериш здравето си на някого е равносилно на това да довериш живота си! А когато избираме хората или мястото, към които да се обърнем, трябва да сме убедени, че за тях здравето и животът са мисия.  Постигането на високи стандарти в човешкото здраве и красота, съвременни технологии, работа в екип със специалисти и лекари […]

Виж повече