бариатрична хирургия

Стомашен ботокс

Операции, при които се намалява приемът на количеството храна и нейната абсорбция, се наричат стомашен байпас. При тази оперативна интервенция се намалява размерът на стомаха и се ограничава функцията на част от тънките черва по отношение на храносмилането и абсорбцията.

otslabvane

Как се прави стомашен ботокс?

Стомашният ботокс се извършва под седация в ендоскопско отделение. Първо се прави ендоскопия на стомаха и дванадесетопръстника на пациента и ако няма заболявания (язва, гастрит и др.), които да възпрепятстват стомашния ботокс, се пристъпва към неговото прилагане. С ендоскопска игла се инжектира 500 IU ботокс в стомаха с 20-30 инжекции. След процедурата пациентът веднага се събужда и се отвежда в отделението за почивка.

Колко време отнема процедурата по прилагането на стомашния ботокс?

Процедурата по прилагането на стомашния ботокс трае 15-20 минути.

Каква е възрастовата граница за стомашен ботокс?

Стомашният ботокс може да се прилага при хора на възраст между 18 и 65 години.

Какви са усложненията?

Сериозни усложнения след инжектиране на ботокс в стомаха няма. През първите няколко дни след процедурата е възможно да получи гадене, лошо храносмилане и болка на мястото на прилагане, но това не се случва при всички. Това са леки странични ефекти. Тези странични ефекти не са чак толкова, че да откажат хората от нормалния им начин на живот. В същото време, тъй като процедурата се извършва под седация в ендоскопското отделение, рядко могат да възникнат усложнения, свързани със седацията. По време на ендоскопската процедура е възможно да се раздразни хранопровода. Макар и рядко е възможно да се появи парене в гърлото, породено от това раздразнение.

Кога стомашният ботокс започва да проявява ефекта си?

Ефектът на стомашния ботокс започва да се проявява 72 часа след процедурата.

Колко дълго продължава ефектът от стомашния ботокс?

Периодът на действие на ботокса е средно между 4 и 6 месеца.

Може ли да се направи отново, след като ефектът изчезне?

След като ефектът на стомашния ботокс изчезне, процедурата да се повтори. Дори ефектът при прилагането на ботокс за втори път, се оказа по-ефективен в сравнение с първият.

Необходимо ли е оставане в болницата след прилагането на стомашен ботокс?

Стомашният ботокс се извършва под седация в ендоскопското отделение. След приключването на процедурата ще бъдете отведени в отделението до преминаване на влиянието на седацията. След процедурата ще бъдете под наблюдение най-малко 2 часа. След като минат 2 часа, ще бъдете прегледан от лекар и диетолог, които ще ви дадат наставления за диетата, която трябва да спазвате, след което, ако се почувствате добре, ще можете да напуснете болницата.

Ще има ли болки и гадене след стомашен ботокс?

През първите няколко дни след прилагането на стомашен ботокс е възможно да има малко болката и гадене, но това варира от човек на човек.

Как се връщаме към нормалният си живот след процедурата?

Пациентите могат да бъдат изписани 2 часа след процедурата за стомашен ботокс. Същите пациенти могат да се върнат към нормалния си живот. Няма причина, която да ви попречи да отидете на работа още на следващия ден от процедурата. В деня на процедурата не се препоръчва шофиране, тъй като тя се извършва под седация.

Как протича процедурата преди и след прилагането й при пациенти, идващи от провинцията или от чужбина?

Нашите координатори ще планират вашия процес предварително. Ще бъдете посрещнати на летището на датата, която сте посочили и ще Ви бъде осигурен транспорт до болницата. Преди процедурата, нашите лекари Ви запознаят с всички подробности за нея. Стомашният ботокс може да се приложи още същият ден или когато пожелаете. След процедурата, нашите диетолози ще дойдат във Вашата стая и ще Ви дадат наставления за това как да се храните от тук нататък. Ако желаете, можете да се отпътувате за вашата страна още същия ден. Няма пречки за пътуването и със самолет.

Стомашният ботокс дава много по-добри резултати, когато се комбинира с диета и променен начин на живот. За да има стомашният ботокс по-дълготраен ефект, диетата Ви трябва да включва храни с високо съдържание на протеини, които осигуряват ситост за дълго време. Яйцата, сиренето, месото, пилешкото, рибата, пуешкото и др.; киселото мляко, прясното млякото, кефирът, обогатените с протеини пресни или кисели млека са незаменими по време на основните хранения при диети с високо съдържание на протеини. За да удължите усещането за ситост, трябва първо да започнете храненето си със сурови зеленчуци като салата. По време на отслабването трябва да стоите далеч от рафинираната захар и сладкишите, съдържащи излишни калории и мазнини. Алкохолът трябва да се избягва, тъй като ще забави загубата на тегло. Трябва да се приема много вода.