бариатрична хирургия

Стомашен балон

Това е нехирургична процедура, използвана в лечението на затлъстяване. Заедно с контролирана диета, тя може да помогне за постигането на здравословни и естетични ползи, свързани с отслабването. След процедурата се намалява обемът на стомаха и се увеличава времето за неговото изпразване, което осигурява по-дълготрайно чувство за ситост. Накратко, процедурата дава по-дълготрайна ситост при по-малки порции. Това помага да се намали калорийният прием през деня и да се свалят килограми.

otslabvane

Какво представлява стомашният балон?

Поставянето на стомашен балон е нехирургична ендоскопска процедура, при която се поставя надуваем силиконов балон в стомаха, като по този начин се намалява обема на стомаха по време на престоя на балона в него.  В зависимост от предпочитания тип стомашен балон той се поставя за около 6 или 12 месеца, след което се отстранява отново по ендоскопски път. След поставяне на балона в стомаха, пациентите могат да достигнат чувството за ситост дори при консумиране на минимално количество храна. При поставянето на стомашен балон не се правят никакви анатомични промени, процедурата се извършва за кратко време от около 20 минути, а основната й цел е да изгради здравословни хранителни навици и да създаде подходяща среда за бързо тегло загуба.

Какви са рисковете при стомашният балон?

Поставянето на стомашен балон, която е нехирургична ендоскопска процедура и която се извършва с цел намаляване на стомаха, е сред бариатричните приложения, към които пациентите със затлъстяване проявяват най-голям интерес.

Известно е, че когато се прави от опитни специалисти, поставянето на стомашен балон е доста безопасна процедура и в зависимост от предпочитания тип, той може да остане в тялото за 6 месеца или 12 месеца. Докато стомашният балон е в тялото, човекът се насища бързо и не може да консумира прекомерни количества храна, тъй като обемът на стомаха до голяма степен се запълва от балона.

В резултат на което, процесът на отслабване при пациенти със стомашен балон е по-лесен от всякога.

Опасен ли е стомашният балон?

Интрагастралните балони се използват надеждно по целия свят при хора със затлъстяване или наднормено тегло. Усложненията са много редки и лесно лечими. През първите 2 или 3 дни след поставянето на балона могат да се появят гадене, повръщане и спазми. За предотвратяването на подобни усложнения, преди изписване от болницата се предписват определени лекарства. Тези симптоми изчезват след първите 2-3 дни.

Рискът от спукване на балона не е това, което мнозина предполагат. Всъщност балонът не се спуква; течността, намираща се вътре в балона обаче, може да изтече. Въпреки това, изтичането на балона може лесно да бъде установено поради характерния син цвят на течността. Ако забележите промяна в цвета, незабавно се свържете с Вашия лекар, за да провери балона по ендоскопски път и, ако е необходимо, да го отстрани.

Какви са рисковете при стомашния балон?

Методът на стомашния балон, който улеснява загубата на тегло карайки хората да се засищат по-бързо, също понякога може да предизвика някои странични ефекти.

Могат да възникнат оплаквания като гадене и повръщане поради поставения в стомаха балон, които варират в зависимост от това доколко пациентите се придържат към правилата след поставяне на стомашния балон. При всички пациенти, при които се наблюдава гадене и повръщане, оплакванията обикновено отшумяват в рамките на 2-3 дни. Макар и рядко, тези оплаквания могат да продължат и по-дълго.

Поставянето или изваждането на стомашния балон може да предизвика кръвоизливи, в зависимост от опита на специалистите.

При някои пациенти интрагастралният балон може да причини и коремна болка. Известно е също, че може да доведе до затруднено храносмилане.

Най-важният риск, който може да бъде повод за безпокойство при стомашния балон е спукването на самия балон в стомаха. Напредъкът в съвременните технологиите в производството на стомашните балони и фактът, че веществата в стомашния балон не са вредни за здравето елиминират най-големите ни притеснения.

Стомашният балон е временно приложение, което дава възможност на много пациенти да редуцират своето тегло. Когато пациентите съумеят правилно да спазват условията, предпоставени от стомашния балон, те продължават да губят тегло, дори след неговото изкарване.