Отслабване

Бариатрична и метаболитна хирургия

Оперативните интервенции, прилагани при пациенти с наднормено тегло с цел отслабване, се наричат бариатрична хирургия. Резултатите от нея, която е един от все по-широко използваните методи днес, са по-добри от резултатите от други прилагани методи. Със свалянето на тегло, постигнато като резултат от оперативна интервенция, пациентът може да се излекува от много хронични здравословни проблеми и да приветстват един по-здравословен начин на живот.

otslabvane

Най-ефективният метод за лечение на затлъстяване

Затлъстяването не е здравословен проблем, който може да бъде контролиран само с диетични програми, упражнения или лекарства. При тези методи на лечение има възможност да си върнете загубеното тегло, тоест да не можете да поддържате загубеното тегло. Най-ефективният метод за лечение на затлъстяване е бариатричната хирургия. Накратко, това е премахване на проблема със затлъстяването на човека чрез прилагане на оперативна интервенция. Бариатричната хирургия се основава основно на два принципа. Целта при бариатричната хирургия е намаляване на обема на стомаха и/или „малабсорбция“, тоест предотвратяване на усвояването на храната. Може да се приложи бариатрична хирургия, ако продължителността на затлъстяването е повече от 5 години и възрастта на пациента е между 18 и 65 години. Хирургическите интервенции, прилагани при пациент, който има наднормено тегло, за да отслабне, се наричат бариатрична хирургия. Нарича се още бариатрична хирургия, която произлиза от древногръцката дума baros, означаваща тегло. Резултатите от бариатричната хирургия, която е един от методите, които стават все по-разпространени в днешно време, са по-добри в сравнение с другите методи, които се прилагат. Загубата на тегло, постигната чрез хирургическа интервенция, значително намалява смъртността. Най-голямата му полза е намаляването на заболяванията, свързани със затлъстяването.

Методи, използвани в бариатричната хирургия:

Ръкавна гастректомия

При този метод се отстранява определена част от стомаха и се оставя тръбовидният калъф на стомаха. Намаляването на теглото се осигурява чрез намалено количество на приеманата храна.

Стомашен байпас

Операции, при които се намалява приемът на количеството храна и нейната абсорбция, се наричат стомашен байпас. При тази оперативна интервенция се намалява размерът на стомаха и се ограничава функцията на част от тънките черва по отношение на храносмилането и абсорбцията.

Стомашен балон

Това е нехирургична процедура, използвана в лечението на затлъстяване. Заедно с контролирана диета, тя може да помогне за постигането на здравословни и естетични ползи, свързани с отслабването. След процедурата се намалява обемът на стомаха и се увеличава времето за неговото изпразване, което осигурява по-дълготрайно чувство за ситост. Накратко, процедурата дава по-дълготрайна ситост при по-малки порции. Това помага да се намали калорийният прием през деня и да се свалят килограми.

Стомашен ботокс

Стомашният ботокс е безболезнена процедура, извършвана чрез достъп през устата по ендоскопски метод. Обща анестезия не е необходима при тази процедура. Количеството ботокс, използвано при различните индивиди варира според тяхното тегло и здравен статус.

Често задавани въпроси

 • Можете да се свържете с нас, като наберете националния ни телефон +359 898 225 500;
 • Можете да изпратите запитване за финансиране през нашия интернет сайт;
 • Можете да посетите директно офиса ни. Информация за адрес във вашето населено място можете да откриете в секция „Контакти”

След като изберете предпочитания от Вас начин за връзка, наш представител задължително ще се свърже с Вас и ще можете да получите необходимата информация за изискванията и условията за предоставяне на бизнес финансиране от нас.

 • Тежко хранително разстройство
 • Персистиране на затлъстяване при прекомерен прием на алкохол
 • Сериозни системни заболявания
 • Заболявания, засягащи горния храносмилателен тракт
 • Необходимостта от редовна употреба на противовъзпалителни средства
 • Пациентите със затлъстяване, имащи хипертонични проблеми имат сериозни подобрения при измерването на кръвното налягане след хирургичната процедура.
 • Затлъстели пациенти с диабет тип 2 имат сериозни подобрения в нивата на кръвната захар.
 • Има намаление на риска от сърдечни заболявания.
 • Сънната апнея се подобрява.
 • Дишането се поема лесно.
 • Не е достатъчно да се интервенира само с диета и упражнения при затлъстяването, което е един от най-важните здравословни проблеми на нашата епоха, а подкрепата се получава от бариатричната хирургия.
 • Съществуват обаче определени критерии за прилагане на тази хирургична интервенция.
 • Ако те са изпълнени, качеството на живот може да се повиши и възможните здравословни проблеми могат да бъдат предотвратени чрез постигане на целевото тегло с приложената бариатрична хирургия.
 • След бариатричната хирургия обаче е необходимо да се внимава повече с храненето и физическата активност.

Има определени периоди на хранене след бариатрична операция. Тъй като смилаемостта на харните може да бъде различна при отделните индивиди след операцията, тя ще бъде последвана от изцяло персонализиран хранителен режим. В този процес е необходимо да се работи с диетолози, които са специалисти в своята област. В първите няколко седмици след операцията пациентът трябва да се придържа към течен хранителен режим. Следващият период трябва да бъде определен от индивидуална програма на хранене според инструкциите на специалисти диетолози.

Няма такова нещо като покачване на тегло в ранния период след бариатричната операция. Пациенти, при които са минали 2 години и те все още не са установили своя хранителен режим, може да напълнеят отново. Според публикувано изследване има наблюдение, че някои пациенти, претърпели бариатрична операция, са върнали 5 % от теглото си след операцията. Въпреки че причините за ново напълняване не са напълно известни, 4 фактора имат значение за това: тенденция за недохранване, хранителни и поведенчески разстройства, анатомични и физиологични фактори.

Пациентът се изписва от болницата на третия ден след операцията.

Тъй като операцията е лапароскопска, пациентът ще може да се върне към нормалното си ежедневие веднага след изписването.

Галерия