Радиология​

Всички образни услуги в нашата болница се извършват с високотехнологични устройства по бърз, надежден начин и под контрола на лекар. Всички рентгенологични изследвания в нашето отделение се извършват щателно.

Изображенията могат да бъдат оценени в цифрова среда от цял свят, а изследванията могат да се съхраняват в цифрова среда.

Рентгенолозите имат знанията и опита да извършват не само диагностични процедури като обща радиология, компютърна томография, мамография, панорамна рентгенова снимка, дигитална флуороскопия, ядрено-магнитен резонанс, ултразвук, цветен доплер ултразвук, ангиография, но и терапевтични интервенционални процедури. В отделението, което обслужва пациенти и лекари 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, незабавно се изготвят справки и се ускорява процеса на диагностика и лечение.

Процедури, които се извършват в нашата болница:

 • Затворен ЯМР 1,5 Tesla (MR)
 • Рентген
 • Костна денситометрия
 • Мамография
 • ЯМР (магнитен резонанс)
 • Цветен доплер ултразвук
 • Спирална компютърна томография
 • Изследвания с контрастно вещество
 • Конвенционална рентгенова снимка
 • Ултразвуково изследване
 • Панорамна цефалометрия
 • Разбиване на камъни (ESWL)

Нашата апаратура:

Магнитно-резонансни томографи от затворен тип Siemens Magnetom Essenza (MR)

Томограф на Siemens Samatom go.NOW

В нашето отделение по радиология са осигурени следните възможности:

 • По-бързи снимки, по-висока разделителна способност и 3D изображения
 • Висококачествена КT ангиография (периферна ангиография)
 • Възможност за сканиране на големи участъци от тялото за кратко време
 • Търсене на етиологията (ранна диагностика на аортна дисекация, белодробна емболия и др.) при пациенти, постъпили в спешното отделение с болка в гърдите.

Ултразвуково изследване (Ултрасонография) и Доплер ултразвук
Извършват се всички ултразвукови изследвания като ултразвук на корема, таза, бъбреците, щитовидната жлеза, гръдния кош, гърдата, тазобедрената става, окото и черепа. Освен това трансректално ултразвуково изследване, трансвагинално ултразвуково изследване и интраоперативно ултразвуково изследване са сред предлаганите услуги. В допълнение към тези изследвания се извършват аспирация с тънка игла и биопсии под ултразвук, аспирация на течности и дренажни процедури с катетър.

Съдовите структури и кръвния поток могат да бъдат оценени в детайли с цветен доплер ултразвук. Сред изследванията са цветен доплер на артериална и венозна система на горни и долни крайници, портален доплер, доплер на каротидни и вертебрални артерии, орбитален и скротален доплер, гинекологичен и акушерски доплер, доплер на бъбречна артерия и оценка на присадката. Тези изследвания се извършват от лекари с голям опит. Безусловното удовлетворение на пациентите е един от основните принципи на отделението, а пациентите, които кандидатстват за преглед, могат да си запишат час в същия ден и времето на изчакване за час е възможно най-кратък.

Могат да се извършват всички двойноконтрастни и двуфазни изследвания на стомашно-чревния тракт, изследване ентероклиза. Екскреторна урография, цистография, цистоуретрография при уриниране и ретроградна урография са сред изследванията на пикочно-половата система, които могат да се извършват. Всички хистеросалфингографии се извършват с гинеколог и изображенията се интерпретират от рентгенолози. При флуороскопските изследвания се обръща специално внимание на извършването на най-качествено изследване с минимална доза облъчване.

Дигитална мамография
Ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак при жените. Всички жени на възраст над 35 години трябва да бъдат чувствителни и съзнателни по този въпрос. Мамографията е най-важният образен метод, който може да се използва при ранната диагностика на рак на гърдата. С помощта на изображения, получени чрез мамография, дори малки промени в гърдата, които не могат да бъдат открити с палпация, могат да бъдат открити рано. Уредът за дигитална мамография е много важен фактор за ранната диагностика на рак на гърдата.

 • Сканиране на гърдите
 • Диагноза рак
 • Голям комфорт и спокойствие за пациента
 • Ниска доза радиация
 • Бърза снимка,
 • Висококачествено и надеждно изображение.

Компютърна томография (КТ)
КT може да създаде подробен изглед на напречно сечение на всяка част от тялото и може да се използва при диагностицирането на много заболявания, от заболявания на меките тъкани до фрактури. Често се използва в случаите, когато други образни методи като директна рентгенография и ултразвук не могат да дадат яснота. Може да се извърши спирално или последователно сканиране на всяка част от тялото като мозък, прешлени, гръден кош, корем, кости и тазови структури. Освен това се извършват и биопсия и интервенционални процедури, съпроводени от КТ, за да се намали необходимостта от хирургическа интервенция и от тъканна диагностика на лезии.

Магнитно-резонансна томография (MR)
Могат да се осъществяват всички неврологични изследвания (мозък, шия и гръбначен стълб), съдова ангиография (периферна, интракраниална, каротидна и аорта), коремни, гръдни и сърдечни изследвания, ЯМР на гърдата, изследвания на мускулно-скелетната система, магнитно-резонансна холангиопанкреатография (MRCP), фетален ЯМР и функционален ЯМР. Функционалните техники за ЯМР включват изображения, зависими от нивото на кислород в кръвта (BOLD), дифузионен и перфузионен ЯМР, магнитно-резонансна спектроскопия и анализ на потока на цереброспиналната течност. В случаите, когато мамографията и ултразвукът не могат да поставят окончателна диагноза, може да се направи ЯМР на гърдата за диагностициране на рак на гърдата. Изследванията с магнитно-резонансна холангиопанкреатография (MRCP) могат да покажат жлъчните и панкреатичните канали неинвазивно и бързо заменят диагностичните ERCP изследвания (Eндоскопска ретроградна холангиопанкреатография). В отделението под наблюдението на специалист анестезиолог за пациенти от всякаква възраст могат да се извършват рентгенологични изследвания, които изискват използване на анестезия.