Център за варикоза (разширени вени)

Какво е варикоза (разширени вени)?
Въпреки че се наблюдава в много части на тялото ни, това е заболяване, което най-често се забелязва в краката и което се появява, когато кожата и подкожните вени се разширяват и деформират по различни причини.

Въпреки че е клинично разделена на шест етапа, първите два етапа са най-често срещани в обществото. Честотата на наблюдаване на първия стадий на разширени вени в обществото е приблизително 80% и се появява от телеангиектазия и ретикуларни вени. Разширенията на вените с диаметър под 1 mm се наричат телеангиектазия (фигура 1а), а малките, извиващи се и постоянни разширения на вените между 1-3 mm се наричат ретикуларни вени (фигура 1b).

Процентът на наблюдаване в обществото на втория стадий на разширени вени, които вторият най-често срещан, варира между 20 и 64% и тази варикоза представлява извити подкожни вени с диаметър по-голям от 3 mm, тоест разширени вени. (фиг. 1в).

И така, какви са рисковите фактори за варикозната болест?
Напредналата възраст е един от най-важните рискови фактори за разширени вени. Разширените вени от втория етап се срещат по-често при жените. Обаче, въпреки че няма значителна разлика между мъжете и жените, които не са раждали по отношение на честотата, се наблюдава, че противозачатъчните хапчета и хормонозаместителната терапия не причиняват значително увеличение на развитието на разширени вени. Затлъстяването все още е важен рисков фактор. Установено е увеличение на риска повече от 6,5 пъти при затлъстели мъже и три пъти при жените. И накрая, друг важен рисков фактор е фамилната анамнеза.

Както споменахме, в клиниката най-често се наблюдават телеангиектазии, ретикуларни вени и разширени вени. Освен това видимо състояние, други симптоми могат да бъдат болка в краката, чувство на подуване, парене, нощни крампи, сърбеж и безпокойство. При разширени вени в напреднал стадий може да се види промяна в цвета на глезена (фигура 2а) и спонтанни рани (фигура 2б).

Анамнезата на пациента, последвана от внимателен физикален преглед, заема първо място в диагнозата. Тогава доплеровият ултразвук е най-често използваният, евтин и неинвазивен диагностичен метод за потвърждаване на диагнозата и определяне на причината.

При лечението …

Промяна в начина на живот:

 • Елевация на краката и стъпалата; 3-4 пъти по 10-15 мин./ден
 • Да не стои или седи дълго време
 • Избягване на наднормено тегло

Компресионна терапия, Медицинска терапия (Компресиращи варикозни чорапи), Интервенционална терапия

Ендовенозна терапия

 • Топлинна аблация (лазер, радиочестота, пара)
 • Химична аблация (залепване с цианоакрилат)
 • Терапия с пяна

Хирургично лечение

 • Лазерно лечение: Във вената се въвежда игла на ½ от долната част на прасеца, придружено от ултразвук. След това под ултразвуково наблюдение се поставя катетър, който ще доставя лазерния лъч във вената. След това, докато катетърът се отстранява, топлината, излъчвана от лазера, причинява увреждане на стената на съда и съдът се затваря. Процедурата се извършва с локална анестезия и завършва приблизително за 25-30 минути. След лечението се дават компресиращи варикозни чорапи и пациентите се съветват да се върнат към нормалните си физически дейности. Успехът с лазерното лечение е поне толкова ефективен, колкото и хирургията. Рискът от болка и увреждане на нервите е значително по-малък, отколкото при операция.
 • Радиочестотно лечение: Подобно е на лазерното лечение по отношение на неговото приложение, резултати и превъзходство пред операцията. За разлика от лазера, радиочестотните вълни се използват за генериране на топлина.
 • Лечение чрез залепване на вената с цианоакрилат: Най-важното предимство пред лазерното и радиочестотното лечение е, че комфортът на пациента е много по-добър, тъй като не изисква използването на тумесцентна локална анестезия по време на интервенцията и използването на компресиращи варикозни чорапи след интервенцията. Установено е също, че успеваемостта след процедурата е поне толкова добра, колкото лазера или дори по-добра. В същото време при техниката на залепване в сравнение с лазера, честотата на болката и процентът на синините са по-малки и продължителността на процедурата е по-кратка.
 • Терапия с пяна: За да се разруши повърхностната вена, която причинява варикоза, може да се приложи терапия с пяна под ултразвуково наблюдение.
 • Класическо хирургично лечение: Ако днес няма възможност за прилагане на възможности за ендовенозно лечение, то се е превърнало в алтернативен вариант за лечение.
 • Телеангиектазия и ретикуларна терапия: Първият избор при лечението на телеангиектазии и ретикуларни вени е склеротерапията. Склеротерапията е известна сред хората още като терапия с игли или терапия с пяна. Извършва се чрез прилагане на склерозиращия агент в течна форма или под формата на пяна във вената с тънка игла. Няма нужда от почивка след лечението. Използват се компресиращи варикозни чорапи в продължение на 2-3 седмици. Този метод има успеваемост до 90% при лечението на телеангиектазии и ретикуларни вени.