Естетика

Пенисен имплант

Имплантите на пениса са устройства, поставени вътре в пениса, за да позволят на мъжете с еректилна дисфункция (ЕД) да получат ерекция. Имплантите на пениса обикновено се препоръчват, след като други лечения за ED са неуспешни.

Има два основни типа пенисни импланти, полутвърди и надуваеми. Всеки тип пенилен имплант работи по различен начин и има различни плюсове и минуси.

Поставянето на пенисни импланти изисква операция. Преди да изберете импланти на пениса, уверете се, че разбирате какво включва операцията, включително възможни рискове, усложнения и последващи грижи.

Често задавани въпроси

За повечето мъже еректилната дисфункция може да бъде успешно лекувана с лекарства или използване на пенис помпа (уред за вакуумно свиване). Може да помислите за импланти на пениса, ако не сте кандидат за други лечения или не можете да получите ерекция, достатъчна за сексуална активност, като използвате други методи.

Имплантите на пениса могат да се използват и за лечение на тежки случаи на състояние, което причинява белези вътре в пениса, което води до извити, болезнени ерекции (болест на Пейрони).

Имплантите на пениса не са за всеки. Вашият лекар ще откаже поставяне на импланти на пениса, ако имате:

 • Инфекция, като белодробна инфекция или инфекция на пикочните пътища
 • Диабет, който не е добре контролиран или значително сърдечно заболяване

От важно значение е и факта,че докато пенисните импланти позволяват на мъжете да получат ерекция, те не увеличават сексуалното желание или усещане. Имплантите на пениса също няма да направят пениса ви по-голям, отколкото е бил преди операцията. Риск от интервенцията:

 • Отхвърляне или инфекция
  Инфекциите след операция за имплантиране на пениса обикновено се появяват през първите три месеца от операцията. Операция за отстраняване на импланта често е необходима за лечение на инфекция.

Първоначално ще говорите с вашия доставчик на здравни услуги или уролог относно имплантите на пениса. По време на вашето посещение, вашият доставчик на здравни услуги вероятно ще:

Прегледайте медицинската си история. Бъдете готови да отговорите на въпроси относно текущи и минали медицински състояния, особено вашия опит с ЕД. Говорете за лекарствата, които приемате или сте приемали наскоро, както и за всички операции, които сте имали.
Направете физически преглед. За да сте сигурни, че пенисните импланти са най-добрият вариант за вас, вашият доставчик на здравни услуги ще направи физически преглед, включително пълен урологичен преглед. Вашият доставчик на здравни услуги ще потвърди наличието и естеството на ЕД и ще се увери, че Вашият ЕД не може да бъде лекуван по друг начин.

Вашият доставчик може също да се опита да определи дали има причина операцията за имплантиране на пениса да причини усложнения. Вашият доставчик на здравни услуги също ще провери способността ви да използвате ръцете си, тъй като някои импланти на пениса изискват по-голяма ръчна сръчност от други.

Уверете се, че разбирате какво включва процедурата и вида имплант на пениса, който ви подхожда най-добре. Не забравяйте, че процедурата се счита за постоянна и необратима.

Вашият доставчик на здравни услуги също ще обясни ползите и рисковете, включително потенциалните усложнения. В идеалния случай ще включите партньора си в дискусията с вашия доставчик на здравни услуги.

Има два основни типа пенисни импланти.

Надуваеми импланти. (3 частови и 2 частови)
Надуваемите устройства, най-често срещаният тип имплант на пениса, могат да бъдат надути, за да се създаде ерекция, и да се изпускат през друго време. Надуваемите импланти от три части използват напълнен с течност резервоар, имплантиран под коремната стена, помпа и освобождаващ клапан, поставени вътре в скротума, и два надуваеми цилиндъра вътре в пениса. За да постигнете ерекция, изпомпвате течността, която е солена вода, от резервоара в цилиндрите. След това освобождавате клапана вътре в скротума, за да източите течността обратно в резервоара.

Моделът от две части работи по подобен начин, но резервоарът за течност е част от помпата, имплантирана в скротума. И при двете устройства резервоарът се пълни със солена вода в деня на операцията и остава в устройството.

Полутвърди импланти
Полутвърдите устройства винаги са твърди. Пенисът може да бъде огънат от тялото за сексуална активност и към тялото за прикриване.

Позиционируемият пенилен имплант е полутвърдо устройство с централна серия от сегменти, държани заедно с пружина на всеки край. Може да поддържа позиции нагоре и надолу по-добре от другите полутвърди пръти.

Други специални дизайни могат да паснат на скъсен пенис или такъв, който е по-голям от средния. Надуваемите пенисни импланти се предлагат и с антибиотични покрития, които могат да помогнат за намаляване на риска от инфекция, и покрития за намаляване на триенето, което вероятно удължава живота на импланта.

Когато избирате вид имплант на пениса, вземете предвид личните си предпочитания и медицинската си история. Вашият лекар може да предложи един тип дизайн пред друг въз основа на вашата възраст, риск от инфекция и здравословни състояния, наранявания или медицински лечения, които сте имали.

Надуваема от три части
Положителна страна

 • Създава най-естествената, твърда ерекция
 • Осигурява отпуснатост при изпускане

Отрицателна страна

 • Има повече части, които могат да се повредят, отколкото всеки друг имплант
 • Изисква резервоар вътре в корема или под коремните мускули

Надуваема от две части
Положителна страна

 • Осигурява частична отпуснатост при изпускане

Отрицателна страна

 • Механично е по-сложен от полутвърдия имплант
 • Осигурява по-малко стабилна ерекция от импланта от три части

Полутвърд прът
Положителна страна

 • Има малък шанс за неизправност поради малкия брой части
 • Лесен за използване за тези с ограничена умствена или ръчна сръчност
 • Резултатът е пенис, който винаги е леко твърд и готов

Отрицателна страна

 • Оказва постоянен натиск върху вътрешната част на пениса, което може да причини нараняване
 • Може да бъде трудно да се скрие под дрехите,налага се силно ластично бельо 

 

Преди операция за имплантиране на пениса може да се наложи да: 

 • Избягвайте някои лекарства. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви препоръча временно да спрете приема на аспирин и противовъзпалителни лекарства, което може да увеличи риска от кървене. 
 • Организирайте пътуване до дома. Попитайте вашия доктор кога ще можете да се приберете вкъщи след операцията.
 • Операцията за имплантиране на пениса може да включва нощувка. 
 • Ограничете храната и течностите. Не яжте и не пийте нищо след полунощ преди операцията.
 • Следвайте стриктно инструкциите от лекар.

Преди процедурата

Операцията по имплантиране на пениса обикновено се извършва в хирургически център или болница под упойка (обща анестезия) или лекарства, които блокират болката в долната част на тялото ви (спинална анестезия). Вашият доставчик на здравни услуги ще ви даде IV антибиотици, за да предотврати инфекцията.  

След операция

След операция за имплантиране на пениса вероятно ще трябва да приемате лекарства, за да облекчите болката. Често в скротума се прилага дългодействаща инжекция, за да помогне за намаляване на болката за 48 до 72 часа. Леката болка може да продължи няколко седмици. Може да ви бъде даден антибиотик, който да се приема през устата в продължение на една седмица. Попитайте вашия доставчик на здравни услуги кога можете да възобновите обичайните си дейности. Повечето мъже могат да възобновят тежката физическа активност и сексуалната активност около 4 до 6 седмици след операцията. След като научите как да използвате устройството, обикновено 3 до 6 седмици след операцията, вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча надуване и изпускане на надуваеми пенисни импланти, за да ви даде практика да ги използвате и да разтегнете зоната около цилиндрите.

Въпреки че пенисните импланти са най-инвазивното лечение за еректилна дисфункция, повечето мъже, които ги имат, и техните партньори съобщават, че са доволни от устройствата. Всъщност пенисните импланти имат най-висок процент на удовлетвореност от всички лечения за еректилна дисфункция.