Естетика

Липо трансфер

Вашата собствена мазнина ще увеличи гърдите ви, ще запълни устните ви и ще изглади бръчките. 

Липотрансферът (липофилинг) е естествен метод за контуриране на тялото, запълване на тъканни дефекти и намаляване на признаците на стареене чрез автоложна трансплантация на мастна тъкан.

Собствената мазнина на пациента е един от най-добрите и безопасни материали, използвани за контуриране на тялото и запълване на кухини. Освен това мастният концентрат, получен в резултат на преработката, съдържа ценни стволови клетки, които регенерират околната кожна тъкан.

В зависимост от областта на тялото и очакванията на пациента, ние получаваме ефекта на запълване и подмладяване на кожата, като в същото време се отърваваме от излишната мазнина от мястото, от което е събрана мазнината.

Като част от пластичната хирургия, липотрансферът или липофилингът е известен още като автоложна трансплантация на мазнини, която се явява ремоделираща, или реконструктивна техника. Най-често, методът се използва върху лицето, но може да се приложи и на други части на тялото, като гърдите или задните части.

Ефектът от уникалното действие на липотрансфера върху околните тъкани е:

 • възстановяване на обема им подмладяване на клетките на дадена тъкан
 • подобряване на кръвоснабдяването и метаболизма на тъканите
 • намаляване на фиброзните процеси противовъзпалителен ефект
 • подобряване на структурата на тъканите на кожата

Тези свойства правят липотрансфера отлично решение, не само за запълване на определени зони, но и за възстановяване на качеството и еластичността на кожата и тъканите.

Процедури

Предимство е, че не е необходимо използването на синтетични или полусинтетични материали, които могат да причинят евентуални усложнения или реакции на отхвърляне. Боравенето със собствените телесни (автовложни) мазнини, като филър, прави метода доста добър и предпочитан.

Висока прецизност при имплантиране на мазнините и минимална травматичност след процедурата.

Липофилингът, осигурява максимални ползи под формата на естествени, трайни резултати, с най-високо ниво на безопасност. Обяснението – собствената мазнина съдържа 5% стволови клетки или мезенхимни клетки, които имат способността да регенерират тъканите и да подобрят биоревитализационните им свойства.

Резултатите от липофилинга са трайни и ефектът от трансфера на мазнини се задържа за дълго време. Липотрансферът е възможен за приложение при различни области. При необходимост и желание от страна на пациента, би могло процедурата да се повтаря през няколко години. Това колко често ще се извърши трансферът на мазнини в дадена зона, зависи от индивидуалните особености, от начина на живот и не на последно място – коя точно е зоната, нуждаеща се от корекция.

Най-важното предимство на мастната тъкан е фактът на 100% биосъвместимост, регенериращи и ревитализиращи свойства, както и липсата на алергии и токсичност. За какви цели е подходяща процедурата липотрансфер? Трансплантация на собствена мастна тъкан използваме, за да коригираме загубите на обем, свързани с липса на подкожна тъкан, стареене и отпускане на кожата, както и при травми или вродени дефекти, подобрявайки формата и качеството на тъканите. Най-често се прибягва до следните интервенции:

 • за запълване и придаване на обем на тънки устни
 • за уплътняване на области на лицето,
 • омекотяване на гънки в лицевите зони и премахване на бръчки.
 • за запълване на хлътнали бузи, скули, зона около брадичката и други области на лицето. за коригиране на асиметрии по лицето
 • за оформяне на по-изпъкнали задни части
 • за уголемяване и моделиране на гърдите при загуба на профил и обем
 • за корекция и дооформяне на бюст, след поставянето на гръдни импланти

Пациентите първо трябва да преминат предоперативен преглед, който включва медицинска консултация, ЕКГ и кръвни тестове.

Процедурата за липотрансфер се извършва в болница, в операционна зала. Операционната зала е оборудвана с висок клас хирургична и анестезиологична апаратура и възстановителна зала. Пациентът остава под професионалната грижа на лекари и медицински персонал, които осигуряват безопасността и правилното протичане на процедурата.

Процедурата на лечение протича на няколко етапа. Първо, с помощта на специални канюли, мастната тъкан ще бъде събрана от местата, където има излишък от нея. Обикновено това е коремът, ханша или бедрата. След това мастният материал ще бъде отделен чрез технологично усъвършенствания метод AdiviveTM. В резултат ще получим концентрат, съдържащ само млади, пълноценни мастни клетки и мезенхимни стволови клетки.Така приготвеният материал е естествен, автогенен филър, който ще бъде имплантиран директно в целевото място.

Цялата процедура се извършва в рамките на един ден. Пациентът също се прибира вкъщи в същия ден.

Сложността и продължителността на приложената процедурата определя, дали пациентите е необходимо да бъдат хоспитализирани или е възможно тя да се извърши амбулаторно.

В зависимост от броя на третираните зони, тяхното комбиниране, приложените техники и заложените цели при процедурата се определя вида анестезия и продължителността на оперативната интервенция.

Липотрансферът обикновено е минимално инвазивна процедура, при която се използва локална анестезия.

Липотрансфер може да се извърши съвместно с основна пластична операция – липосукция. Понякога хирургът предлага да се приложи филинг на определена зона, за да се подсили ефектът от конкретната хирургична интервенция. След обстойно обсъждане и прогнозиране се взема крайно решение, относно предложените интервенции и тяхното съвместяване. След подходяща подготовка и прочистване, лекарят извършва много прецизно имплантиране на събрания липо-разтвор в целева област – гърди, задни части или лице, чрез инжектиране. Липотрансферът може да се извърши практически навсякъде по тялото. Как се използват мастни инжекции като дермални пълнители? Оценка на лицето – прави се оценка на външния вид и тонуса на кожата и се изследват участъците на лицето, които трябва да бъдат третирани. Стратегическите точки могат да бъдат маркирани и подготвени за инжектиране на пълнителя. Почистване и упойка – Местата на инжектиране се почистват с антибактериално средство. Следва инжектиране на локална анестезия. Инжектиране – Инжектирането обикновено отнема само няколко минути на зона. Запълването става в посока отдолу – нагоре. Извършва се притискане, масажиране и оценяване на резултата и при необходимост се добавя допълнителен пълнител. В зависимост от броя на зоните, които трябва да се третират, целият процес може да бъде по-кратък от 15 минути или до един час. Следоперативни грижи и възстановяване: Човешката мазнина е най-добрият материал за имплантиране, тъй като организмът приема единствено собствените си клетки. Ето защо процедурата не е травматична. Тя е с максимално кратко време за възстановяване и минимално оказан стрес върху тялото, като цяло. Въпреки, че третираните зони са нежни и чувствителни, интервенцията не е болезнена и не се изисква приемането на допълнителни обезболяващи лекарства. Времето за възстановяване варира индивидуално за всеки пациент. Леките странични ефекти, зависят от приложената техника и броя на зоните, които са липофилирани. На мястото на отстраняване на мазнините, временно може да има малък белег, които става незабележим с течение на времето. В инжектираните области има вероятност за лек оток и натъртване в продължение на 3-4 дни.

Lipotransfer – трансплантация на мастна тъкан – е терапия, използвана в медицината, която е придобила огромна популярност и развитие през последните години. Процедурата моделира лицето, възстановява обема на меките тъкани на пациента и овладява последиците от прогресирането на процесите на стареене. Тази неинвазивна процедура за моделиране на външния вид е напълно безопасна и същевременно има дълготраен резултат, постигнат чрез прецизно имплантиране и висок процент на заздравяване на мастната тъкан – до 60% срещу 20-30% при старите методи. Постигнатият ефект е впечатляващ и тялото възстановява красотата си по съвсем естествен път.

 

Ние използваме усъвършенстваната система за разделяне на мастните клетки ADIVIVE TM . Технологията FPU (Fat Processing Unit), използвана в ADIVIVE TM , прави възможно получаването на висококачествен концентрат от млади, пълноценни мастни клетки и стволови клетки. В процеса на разделяне от мастния материал се отделят три фракции. Първите две, т.е. анестетичната течност и кръвта, както и старите, увредени мастни клетки се елиминират. Третата фракция е нашият “ЕЛИКСИР НА МЛАДОСТТА”, използван за трансплантация, т.е. най-силните, млади мастни клетки и стволови клетки.

Системата за разделяне на мазнини ADIVIVE TM гарантира най-високо качество и безопасност на трансплантацията. ADIVIVE TM беше първият в света, който получи одобрението на американското FDA.

Трансплантираните млади мастни клетки лесно се васкуларизират и започват да функционират като останалите, придавайки естествен ефект на запълване. Мехензимните стволови клетки, от друга страна, имат способността да се делят (самообновяват) в неограничен брой и да се диференцират в други видове клетки. По този начин те активират възстановителните и регенеративните процеси в тъканите.

Първите ефекти под формата на запълване, промяна на формата, реконструкция на кухини, както и обновяване и изглаждане на кожата, се забелязват веднага след лечението. Мазнината обаче е материал, който се абсорбира естествено, поради което ефектът, който се вижда в деня на лечението, ще отслабне през следващите месеци. Колко от трансплантирания материал ще се абсорбира зависи от индивидуалните предразположения на организма на пациента.

За оптимални резултати лечението трябва да се повтори 2-3 пъти с интервал от 6-12 месеца. Крайният ефект на запълване е постоянен.

Липотрансферът е предложение за хора, които искат да оформят естествено тялото си, да се отърват от кариесите и да намалят признаците на стареене. Мастният филър може безопасно да се използва върху всички части на тялото.

Лице

 • Бръчки и бразди
 • Загуба на овала на лицето
 • Дефекти на обема на бузите
 • Спуснати бузи, т.нар хамстери
 • Асиметрия на лицето
 • Корекция на формата на устните
 • Уголемяване на устните
 • Отпуснатост на кожата
 • Атрофични белези

Тяло

 • Оформяне на тялото
 • Увеличаване на бюста
 • Асиметрия на гърдите
 • Реконструкция на естествена тъкан след отстраняване на импланти
 • Реконструкция на гърдата след мастектомия
 • Увеличаване и повдигане на дупето
 • Отпусната кожа на ръцете
 • Дефекти на кожата, подутини и белези

Трансплантирането на собствена мастна тъкан е естествена и безопасна алтернатива на изкуствените импланти и филъри. Затова липотрансферът е особено препоръчителен за страдащите от алергия, тъй като не носи риск от алергична реакция или отхвърляне на трансплантираната тъкан.

Липотрансфер комбиниран с процедура за уголемяване на гърдите с импланти – Lipotransfer + Липотрансфер за уголемяване на гърди

Представлява алтернатива на операцията за поставяне на силиконови импланти за уголемяване на бюста. Когато бюста е много малък или отпуснат, поради голяма загуба на тегло или кърмене, най-добрият вариант е да се коригира и оформи с автовложна мазнина. С този вид трансфер се постига увеличаване на гърдите средно с един или един и половина размера и се съчетава с лекото им повдигане. Автовложната мазнина се използва като естествен пълнител. Набавя се от областите, където обикновено се излишно натрупана, като корема, ханша или бедрата. Постигат се и изключително реалистични резултати по отношение на формата на бюста, мекотата и финото усещане при допир. Процедурата е минимално инвазивна – специална канюла вкарва мастна тъкан в правилното количество и на точно определения участък. Резултатите са постоянни и забележително естествени, тъй като 90% от обема на гърдата се дължи на мазнини, а именно с тази процедура уголемяването се извършва със същия вид тъкан.

Техника за поставяне на импланти, съчетана с Lipotransfer + Комбинирането на поставяне на импланти и липотрансфер не случайно е включен в стратегическите точки на конвенционалната хирургия за уголемяване на бюста Предимството на съчетаването им е, че размерът на импланта може да бъде по-малък, следователно резултатът да е по-естествен и допълнителното увеличение на обема се получава с липотрансферирана мазнина от пациента. Добавеният липо-филър обикновено се поставя в областта на гръдната кост и зоната на подмишниците или там, където има необходимост. Придобива се една по-закръглена форма и пълно прикриване на ръбчето на импланта, в случаите, когато той очевидно е по-изпъкнал и видим и когато кожата е твърде тънка и костите между гърдите са доста забележими. Постига се анатомичен дизайн на пропорционална гърда, чрез поставяне на допълнителна мастна тъкан, която да покрива по-плътно импланта. Бюстът е с мека на допир текстура, неразличима от естествена гърда, поради факта, че автовложните мазнини са най-натуралният материал за използване при корекции.

Галерия