23/03/2023

Иновация в медицината: пробив в лечението на генетично заболяване

Синдром на Фелан-Макдермид е рядко заболяване, което се проявява още през периода на вътреутробното развитие и е свързано с умствени и физически затруднения. Състоянието е причинено от микроделеция на хромозома 22, при която липсва сегмент от дългото рамо. Симптомите включват забавяне или отсъствие на езиково развитие, нисък мускулен тонус, трудно социализиране, нетипично висок праг на […]

Синдром на Фелан-Макдермид е рядко заболяване, което се проявява още през периода на вътреутробното развитие и е свързано с умствени и физически затруднения. Състоянието е причинено от микроделеция на хромозома 22, при която липсва сегмент от дългото рамо. Симптомите включват забавяне или отсъствие на езиково развитие, нисък мускулен тонус, трудно социализиране, нетипично висок праг на болка, липса на изпотяване, нарушения в съня, проблеми с храненето и други. Приблизително 1% от хората с аутизъм имат поставена диагноза синдром на Фелан-Макдермид.

Първият случай в света, който постига клинично подобрение, е пациент, който в рамките на 1,5 месеца преминава курс с медицинска терапия Qtherapy. Иновативното лечение представлява различни видове стимулация, базирани на кибер технологиите, които подобряват качеството на живот и облекчават симптомите на пациенти с различни заболявания или травми на двигателната система. Тези разработки са обединени от международния бранд Quedyne, част от японския производител на роботи с кибер технология Cyberdyne.

Quedyne слага началото си в центъра за изследвания към университета в град Цукуба и е отличен с награда „Откритието на XXI век“ на Министерството на иновациите на Япония. Дейността на бранда се фокусира върху модел за лечение със Cyberdyne: първият в света робот – cyborg, който работи с мисловна сила. Към днешна дата този вид терапия се прилага за третиране на редица заболявания на двигателната система и е обект на засилени научни разработки.

Още от нашия блог

05/05/2023
Споделена история и защо профилактичните прегледи са важни

Профилактичните прегледи са важни за хора от всякаква възраст и здравословно състояние и са ключов аспект за поддържане на добро здраве.

Виж повече
28/04/2023
Здравето на очите – от профилактика до лечение

Когато говорим за здраве, повечето хора си представят общото състояние, в което се намират или се акцентира на определен проблем. А в много случи очите ни остават пренебрегвани или не ги приемаме като част от общото здравословно състояние.

Виж повече
06/04/2023
Въпроси, които стоят пред всяка жена преди корекция на гърдите

Увеличаването и корекцията на гърдите днес не е тема табу. Подобен тип процедури са повече от физическо подобрение – те дават самочувствие и са еталон за естетика, красота и по-добра стойка.

Виж повече